8 Aralık 2010 Çarşamba

RIGOR MORTIS

Rigor mortis veya ölüm sertliği, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisidir. Bu olgu, oda sıcaklığında ölümden 3-4 saat sonra görülmeye başlar, 12 saat sonra doruk noktasına ulaşır ve 36 saat sonra ortadan kalkar. (Belirtilen süreler sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.)Bu nedenle de kesilen hayvanların etleri 15 °C'nin altındaki sıcaklıklarda saklanacaksa, dolaba konmadan evvel (dana eti için) 6-12 saat bekletilerek etlerin Rigor Mortis'i (sertleşme safhasını) tamamlamaları sağlanmalıdır.
Şekil 1-Bilimsel
Şekil 2-Temsili

1 yorum:

  1. ölüm katılığı atılmamış eti yemek gayet kötüdür. lezzetsiz olmasının yanında çok sert (hani lastik gibi denir ya) olur. saatlerce pişmez.
    bu arada bu burçin kalyon acaba benim tanıdığım burçin kalyon mu? ben: www.ayperiugur.com daki uğur oluyorum :)

    YanıtlaSil