18 Aralık 2010 Cumartesi

CHEVICHE NEDIR?

Cheviche, çiğ balığın afiyetle yenebileceğine verilebilecek en iyi örneklerden biridir.Peki nasıl bir çiğ balık?Çıkar kancayı hayvandan,vur kafasına,koy tabağa getir.Öyle mi? Değil tabi. Önce turunçgillerle bir güzel marine et.Tuz,biber ve soğanla aroma ver.İster avokado,ister marul,istersen de tatlı patatesle servis et.Yine turunçgiller kullanarak da tabağı süsleyebilirsin.Güney Amerika’da bir aperatif olarak ünlenen cheviche , arka arkaya üç dört porsiyon yiyen insanlar çıkınca zamanla ana yemeğe dönüşmüştür. Balığın bol olduğu Perü,Ekvator ve Şili’de güzel çeşitlemelerini bulmak mümkündür.

8 Aralık 2010 Çarşamba

YEDİKULE MARULU

Bir zamanlar İstanbul'da surlar boyunca denize doğru uzanan yolun bir tarafı İstanbul'un en eski mezarlıkları diğer tarafı ise en eski bostanlarıymış.Yedikule Marulu da o zamanki sofraların en önemli yeşilliklerinden biriymiş (bilimsel adıyla Lactuca Sativa).İstanbul'un bu sevgili marulu muhtelemen Romalıların batıya taşıdıkları, kökeni  Anadolu olan ve sonra oldukça karışan bir marul ırkının atası.Bu yüzden İtalyanlar hala bu marula Lattuga Romana demekten çekinmiyorlar.Bu arada nasıl ki birçok okul mezununun 'pilav günü',kötfe-piyaz günü' gibi gelenekselleşmiş toplantıları varsa Yedikule Lisesi Mezunlarının da meşhur 'marul günleri' varmış.

RIGOR MORTIS

Rigor mortis veya ölüm sertliği, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisidir. Bu olgu, oda sıcaklığında ölümden 3-4 saat sonra görülmeye başlar, 12 saat sonra doruk noktasına ulaşır ve 36 saat sonra ortadan kalkar. (Belirtilen süreler sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.)Bu nedenle de kesilen hayvanların etleri 15 °C'nin altındaki sıcaklıklarda saklanacaksa, dolaba konmadan evvel (dana eti için) 6-12 saat bekletilerek etlerin Rigor Mortis'i (sertleşme safhasını) tamamlamaları sağlanmalıdır.
Şekil 1-Bilimsel
Şekil 2-Temsili

BİLLTONG NEDİR?

Biltong Güney Afrika'nın bir çeşit pastırmasıdır diyebiliriz.Yarı kıtanın Hollanda asıllıları tarafından geliştirilen biltong,genellikle sığır ve av hayvanlarından yapılır. Nuar bu iş için en uygun kısımdır zaten Felemenkçe bil=kalça, tong=şerit manasına geliyor. Elma sirkesinde terbiye edilen etler daha sonra kaya tuzu,kişniş,kara biber,kahverengi şeker ile ovulup kurutulmak üzere asılır. Güney Afrika'nın iç bölgelerinde soğuk ve kurak geçen kış geceleri en ideal kurutma zamanıdır. Genelde içinin yumuşak olması için güneşte kurutulmaz. Dışı sert içi yumuşak olan biltong 16.yy dan beri Boer'lerin vazgeçilmez et saklama yöntemlerinden biri.